Buiten de deur eten? | Zo maak je een gezonde keuze

Buiten de deur eten

We kennen allemaal het scenario: vrienden of familie hebben je gevraagd om met hen uit eten te gaan, maar je bent op dieet en wilt je vooruitgang niet verpesten.

Wat ben je aan het doen? Maak je geen zorgen, het is mogelijk om uit eten te gaan en je aan je gezonde eetplannen te houden. Hier zijn een paar tips voor het maken van gezondheidsbevorderende keuzes als je uit eten gaat.#

Kies je keuken

Kijk indien mogelijk of je het restaurant of type keuken kunt kiezen. Als je naar een restaurantketen gaat, zullen de meeste van hen online voedingsinformatie voor hun menu verstrekken, wat betekent dat je gemakkelijk je eten kunt volgen en gezondere keuzes kunt maken. Als je niet naar een keten gaat, kun je altijd kiezen voor een gezondere keuken. Veel restaurants bieden een gezonde optie op hun menukaart, maar sommige restaurants bieden natuurlijk meer gezond eten aan, waardoor je een grotere variatie aan goede keuzes hebt.

Bijvoorbeeld: Oosterse keukens zoals Vietnamees en Japans bieden gerechten op basis van soep en hebben de neiging om minder olie te gebruiken bij het koken (pho en sushi zijn enkele van de gezondste voedingsmiddelen die worden aangeboden), of kies voor een geheel ander concept, zoals bijvoorbeeld aangeboden wordt via https://www.puurtop.nl. Maar let wel op, want Puur is zo goed dat het ook verslavend is.

  • De beste opties zijn meestal oosters (blijf bij Thais, Japans en Vietnamees, aangezien Chinees en Koreaans vaak meer vette, zware gerechten hebben) en mediterraan (veel verse salades en gegrild vlees in Turkse of Griekse restaurants).
  • Naarmate gezond eten populairder wordt, is er een overvloed aan restaurants en cafés die zich specifiek richten op de meer gezondheidsbewuste bevolking.

Bekend voedsel

Als u op dieet bent, weet u welke voedingsmiddelen gezond zijn. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan voedingsmiddelen die representatief zijn voor wat u normaal eet als onderdeel van uw gezonde voeding.

Hoofdgerecht

  • Goede opties zijn gegrild vlees of vis, salades en heldere soepen op basis van bouillon. Sommige restaurants bieden complexe koolhydraatopties, zoals zoete aardappel en bruine rijst. Sobanoedels zijn ook volkoren als je van plan bent de Aziatische keuken te eten.
  • De meeste restaurants komen graag tegemoet aan verzoeken van klanten; zodat u tijdens het koken geen olie kunt vragen en een dressing voor uw salade.
  • Vermijd alles wat gefrituurd is; en je kunt ook vragen om je kant te ruilen voor een salade als je koolhydraten probeert te vermijden.

Dessert

Als je echt een toetje wilt, kies dan voor een lichtere optie zoals vers fruit en sorbet. Frozen yoghurt is een echte aanrader als lekker, vetarm toetje!

Drankjes

Wat drankjes betreft, vermijd sappen of cocktails omdat ze veel suiker bevatten en weinig voedingswaarde hebben; kies in plaats daarvan voor light frisdrank of water. Bruisend water is ook een verfrissend alternatief.

Alcoholische dranken

Probeer deze te vermijden aangezien het lege calorieën zijn; maar als je dat doet, kies dan voor een heldere geest met een light frisdrank-mix (bijv. Gin en slanke tonic, wodka en light frisdrank) – in tegenstelling tot likeuren en cocktails.

Blijf uit de buurt van sauzen

De meeste sauzen worden gemaakt met boter/room/olie; dus blijf indien mogelijk uit de buurt van sauzen in uw eten. Romige sauzen zitten boordevol vet en elke ‘kleverige’ saus – zeg BBQ of teriyaki – zit boordevol suiker; als je echt trek hebt in een gerecht op basis van saus, probeer dan te kiezen voor sauzen op basis van tomaten.

Een pastagerecht op basis van tomaten bevat waarschijnlijk minder calorieën dan een romig pastagerecht zoals carbonara. Evenzo bevat een curry op basis van tomaten, zoals tandorii, minder calorieën dan een romige korma.

Vooruit plannen

Als je weet dat je uit eten gaat in een restaurant en wat meer speelruimte wilt in je voedselkeuze, is het de moeite waard om dit in te plannen in je dagelijkse of wekelijkse inname. Eén cheat-maaltijd per week of maand zal je vooruitgang niet significant belemmeren, maar elke dag uit eten gaan zal een groot effect hebben op je dieet. Op de dag dat je van plan bent uit eten te gaan, is het misschien verstandig om voor de rest van je maaltijden gezondere, lichtere opties te kiezen, zodat het een cheat-maaltijd wordt en geen cheat-dag.

Buiten de deur eten? | Zo maak je een gezonde keuze
Schuiven naar boven