Bij het verwarmen van gebouwen denken veel bouwers en huiseigenaren in de eerste plaats aan de verwarmingsinstallaties zelf.Naast het opwekken van energie voor verwarming en warm water hangen efficiëntie en comfort ook af van de juiste warmteoverdracht naar de kamers. Radiatoren, die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, vormen en maten, nemen deze taak op zich. In de volgende paragrafen leggen we uit welke soorten radiatoren er zijn, hoe ze werken en welke radiatoren geschikt zijn voor welke verwarmingssystemen.
Hoe werkt een radiateur?
Radiatoren hebben de taak om de door een verwarmingsketel gegenereerde warmte af te voeren naar de kamers. Om dit te laten werken, stroomt er warm verwarmingswater doorheen. Hoeveel warmte een radiator afgeeft – hoeveel water er doorheen stroomt – hangt af van de temperatuurinstelling van de thermostaat. Elektrische radiatoren werken daarentegen zonder aangesloten te zijn op een cv-installatie. De opgewekte warmte wordt direct aan de ruimte afgegeven of in de radiator opgeslagen.
Witte radiator aan de muur in de woonkamer is niet meer de enige kleur die er standaard is, en met speciale verf kunnen de radiatoren in de woonkamer of slaapkamer in iedere gewenste kleur geschilderd worden. Op gaslooswonen.nl kun je zien wat er verder nog mogelijk is.
Straling en convectie – wat is het verschil?
Zowel elektrische als warmwaterradiatoren brengen warmte over naar de ruimte in de vorm van straling of convectie. Terwijl de energie in convectie wordt gebruikt om koude kamerlucht op te warmen, wordt deze bij straling niet overgedragen aan de lucht, maar wordt het alleen gevoeld wanneer het vaste lichamen raakt. Als het gaat om comfort, d.w.z. het gevoel van warmte in een ruimte, vinden veel mensen een hoog stralingsaandeel erg prettig.
Grote verwarmingsoppervlakken zorgen voor een hoog rendement van radiatoren
Voor het rendement van het gehele verwarmingssysteem is het gunstig als de verwarmingsoppervlakken groot genoeg zijn. Zo creëert u ook bij lage verwarmingswatertemperaturen een behaaglijk warme woning. Dit vermindert de warmteverliezen die optreden tijdens de distributie. Het verhoogt ook de efficiëntie van de warmtegenerator en helpt de verwarmingskosten te verlagen.